ZBOG OVOGA VIŠE NE SMEJU DA VAS OBARAJU NA TEHNIČKOM! Okanović: Nemaju pravo da vam to traže!

117

Tehnički pregledi zadaju muku vozačima, a mnogi i dalje nisu sigurni na koji način da pripreme vozilo za registraciju.

Iako je većina stavki razrešena, mnoge od njih i dalje bune vozače. Jedna od najčešćih nedoumica je i da li klima u automobilu mora da bude ispravna.

Ranije su iz MUP-a poručili da manja oštećenja nisu i ne mogu biti razlog da se automobil oceni neispravnim, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja su rekli da je glavni problem to što nije precizno i jasno definisano koja neispravnost čini vozilo tehnički neispravnim, a koja mogu da se tolerišu.

Mnogi vozači naveli su da im je na tehničkom pregledu zamereno što im nije ispravna klima, ili jer je nemaju, što je slučaj sa starijim modelima automobila. Pojedini vozači strahuju da bi upravo zbog toga mogli da imaju problema priilikom registracije vozila.

Advokat i stručnjak za saobraćaj, Damir Okanović, napisao je nedavno na Tviteru da provera klime na tehničkom nije po propisima i važećim zakonima.

„Klima uređaj u vozilima nije obavezan uređaj po važećim propisima Republike Srbije. Samim tim provera tehničke ispravnosti klima uređaja na tehničkom pregledu je pravno neutemeljena”, napisao je Okanović.

Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda takođe je naveo da nema veze ako nemate klimu u kolima na tehničkom pregledu jer ona spada u grupu „komfort sistema“.

„Klima uređaj spada u takozvane opcione ili komfort sisteme. Tu spadaju i bočno osvetljenje na vratima, navigacija… i to nije toliko bitno da se ima, pošto ti sistemi nisu bitni za obavljanje saobraćaja“, rekao je Marinković.

Medutim, pre odlaska na tehnički pregled ne zaboravite da se svaki tehnički pregled sada snima i proverava i niko više neće moći da vas „pusti“ da prođete. Zbog zoga prvobitno idite u servis i tamo otklonite eventualne kvarove na „bitnim sistemima“.

 (MONDO)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име