Zanzibar: Devet zanimljivosti o ostrvu začina

416

Koliko puta, pritistnuti svakodnevnim stresovima, ste pomislili: “Ma otići ću u Zanzibar…” Da, deluje dovoljno daleko (od svih problema) i zvuči kao mesto za savršeni reset.  Zaista tako i jeste.

Zanzibar je ostvo u Indijskom okeanu, uz istočnu obalu Afrike. Zanzibar je od 1964. godine sastavni deo Tanzanije. Stanovništvo Zanzibara, koga ima oko 1,3 miliona, je veoma heterogeno i sastoji se od Arapa, Bantu crnaca i Indusa. Glavni grad je Zanzibar

Pre nego što pređemo na nekoliko zanimlijvosti ukratko ćemo opisati ovaj dragulj Indijskog okena koji odiše mirisom cimeta i vanile. Veruje se da su prvi stanovnici Zanzibara bili  Bantu crnci, pa je tako i dobio ime. Zanzibar u prevodu znači “zemlja crnaca”. Ova mala egzotična država je najveći proizvođač karanfilića na svetu. Plantaže manga, grejpfruta, banana, ananasa, pomorandže prostiru se širom ostrva. A kafu sa drveta možete da uberete sami. Zanzibar je sinonim za egzotiku. Počevši od kilometara dugačkih plaža od najfinijeg belog peska, sa hladom kokosovih palmi… Ovde tišinu razbijaju jedino talasi okeana.  Drugu stranu lepote Zanzibara čini njegovo uvek nasmejano i ljubazno stanovništvo.

U nastavku slede zanimljivosti o ovom mestu iz naših snova…

Kultura, religija, politika i ekonomija

Iako Zanzibar zvanično pripada Tanzaniji, u svim aspektima, kao što su politika, religija, kultura, hrana,  razlikuje se od nje.

Za početak, na istočnoj obali Afrike i njima pripadajućim ostrvima živi narod Svahili, koji govori shvahili jezikom.

Za razliku od kontinentalne Tanzanije u kojoj žive hrišćani i muslimani, na ostrvu Zanzibar stanovništvo je gotovo u potpunosti muslimansko. U većini sela i gradova, gde su narod Svahili većina, džamije su temelj života i ispoveda se islam. S tim da u nekim zajednicama dolazi do unošenja elemenata tradicionalnih afričkih verovanja u religiju.  

U kulturnom pogledu na ovo tropsko ostrvo kroz svoju istoriju uticaj su imale persijska, arapska, portugalska i britanska kultura.

U političkom smislu, Zanzibar je polu-autonomna oblast.  Zanzibar ima svog predsednika i svoja zakonodavna tela, te se stanovništvo uopše i ne oseća kao da pripada Tanzaniji.

Lokalno stanovništvo Zanzibara se najviše bavi poljoprivrednom i ribolovom.  Sa druge strane, Zanzibar  je služio kao mesto za predah trgovačkih putnika na relaciji Evropa-Indija.  Tako i danas. Zanzibar je baza za trgovce koji dolaze iz Afrike, Indije i Arapskih zemalja, a najviše se trguje začinima.

Merenje vremena

Karakteristično za svahili kulturu, kada je u pitanju merenje vremena, je da novi dan počinje pre izlaska sunca, a ne u ponoć. Kako je Zanzibar blizu Ekvatora, ovakvo merenje vremena može da funkcioniše jer je izlazak i zalazak Sunca relativno konstantan tokom celen godine.

Pozdrav je veoma važan

Pozdravi su deo njihove kulture. Pozdravi koji se najčešće koriste su “Mambos” i “Jambos”, dok “Shikamoo” upućuju nekome koga manje poznaju.

Kameni grad

Kameni grad je istorijsko središte i nekadašnja prestonica zanzibarskog sultana. Kameni grad je svojevrsni lavirint ulica sa kućama, bazarima, džamijama. UNESCO je ovaj drevni grad 2000. godine proglasio spomenikom kulture. Možda će nekima biti interesantna informacija da je pevač grupe Kvin, Fredi Merkjuri rodjen u ovom delu grada Zanzibar.

Kameni grad, Zanzibar (Tanzanija)

Usporenost

U Zanzibaru život teče veoma sporo. Njihove dnevne rutine, poput radnog vremena nemaju uvek smisla za nekog ko dolazi sa strane.

Sezone kiše

Zanzibar ima dve kišne sezone. Pre dugog i toplog afičkog leta traje duga sezona kiša (od marta do maja). U novembru i decembru je sezona kratkih kiša za koju su karakteristični kratkotrajni pljuskovi.

Ukus sveta

Tokom vekova, Zanzibar je promenio mnogo vladara. Takva istorija doprinela je i stvaranju jedne od najzanimljivijih afričkih kuhinja. Na ovom tropskom ostrvu pomešale su se indijska, arapska, portugalska i afrička tradicija kuvanja. Uz sve to, u njihovoj kuhinji prisutno je mnoštvo začina, po kojima je Zanzibar dobio epitet “ostvo začina”.  Muskatni oraščić, vanilla, cimet, crna paprika i karanfilić su karakteristične biljne vrste.

Kultura ispijanja čaja

U Zanzibaru čaj najčešće ispijaju kada zađe Sunce. Jedan od najpopularnijih čajeva je tangwizi – čaj od đumbira sa vanilom.

Čarobni podvodni svet

Iako su neke afričke zemlje, naročito Tanzanija, poznate po safariju, u Zanzibaru se svet divljih životinja nalazi pod vodom.

Za sam kraj, reći ćemo i to  da su cene aranžmana za ovu destinaciju kreću se od  900 do  1300 evra, pa i više. Zavisno od toga koliko dana želite da provede na ovog egzotičnoj destinaciji. Detaljnije informacije o cenama aranžmana možete pogledati ovde.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име