Vesti iz Grčke u vezi najnovijih mera

73

Zbog raznoraznih naslova koji se poslednjih dana provlače po medijima važno je da ponovimo: mere koje su od juče (16. jula) počele da se primenjuju u Grčkoj tiču se uglavnom građana Grčke i njihov cilj je podsticanje grčkog stanovništva na vakcinaciju.

Te mere su obavezna vakcinacija zaposlenih u staračkim domovima, zdravstvu i vojsci i nemaju apsolutno nikakve veze sa turistima.

Od 16.07. do 31.08. mesta kao što su noćni klubovi, barovi, pozorišta i bioskopi biće otvorena isključivo za vakcinisane Grke. Na ovim zatvorenim mestima biće dozvoljeno samo sedenje, ne i stajanje.

Taverne i kafići sa baštama radiće normalno kao i do sada. Supermarketi, prodavnice i tržni centri takođe. Maske su i dalje obavezne samo u unutrašnjim prostorima.

Na Mikonosu na kom se nalazi mnogo mladih i gde se nekontrolisane žurke održavaju tokom celog dana, trenutna situacija je malo lošija u odnosu na ostale delove Grčke. Kako bi se sprečile ove žurke i okupljanja velikog broja mladih od danas do 26.07. na Mikonosu je uvedena noćna zabrana kretanja od 01h do 06h ujutru i zabrana muzike 24h dnevno.

Što se ostalih delova Grčke tiče nema većih promena. 

Ugostitelji u različitim gradovima Grčke reaguju na nove mere odbijajući „razdvajanje gostiju“. U objavama na društvenim mrežama razne kompanije najavljuju da neće raditi u zatvorenom kako ne bi doprinele segregaciji (razdvajanju ljudi na osnovu različitih kriterija koji se u pravilu kose sa načelima ljudskih prava i sloboda).

Noćni klub Enzo u Volosu navodi na svojoj FB stranici „Naša uloga je da vas zabavljamo, a ne da vas razdvajamo“

Juče smo se i lično uverili da pojedine kafeterije ne otvaraju unutrašnji prostor kako ne bi razdvajali ljude. Među njima je i jedna iz lanca kafeterija Mikel Coffee na Panorami (predgrađu Soluna). Unutrašnji deo je popunjen složenim stolovima i stolicama dok bašta funkcioniše kao i pre.

Grčki građani su bili zatvoreni, pa samim tim i zaštićeni od virusa, skoro 9 meseci. Nakon 9 meseci su izašli iz svojih kuća tkv „sterilnih soba“ u okolinu u kojoj cirkuliše virus i logično je bilo da postoji velika mogućnost da će se vrlo brzo zaraziti. Stoga je povećani broj slučajeva korone u Grčkoj bio potpuno očekivan. 

Turisti koji se nalaze u Grčkoj i koji nam se javljaju ne primećuju nikakve razlike od pre nekoliko dana i sada, a da te razlike na bilo koji način negativno utiču na njih.

I sami se nalazimo na licu mesta u Grčkoj i ne očekujemo uvođenje nikakvih drastičnih mera za turiste. 

Na Halkidikiju primećujemo veliki broj Srba, Grka, Makedonaca, Rumuna, Bugara, Rusi su takođe nedavno počeli da pristižu… 

Temperatura vazduha u Nikitiju danas je 34°C.

More je i danas neverovatno toplo, na Halkidikiju je 28°C do 29°C. Čak je i u Nidriju na Lefkadi 26°C. 

Turisti u šali kažu da izlaze napolje iz mora da bi se malo rashladili 🙂


Korisni tekstovi za turiste koji se ovih dana pripremaju za letovanje u Grčkoj

• S obzirom da znamo da dosta naših pratilaca nije svakodnevno na Facebook-u, sve nove važne vesti iz grčkih letovališta prvo objavljujemo na Viber-u.
Pratite nas ovde https://bit.ly/3t4TzhO

• Slike, snimke, pohvale, kritike i žalbe iz Grčke, informacije iz letovališta i sa graničnih prelaza koje svakodnevno postavljaju turisti pratite u našoj Facebook grupi „Grčka Info“ ovde.

• Najnovije vesti: Šta je potrebno za putovanje u Grčku
www.grckainfo.com/blog/najnovije-vesti-sta-je-potrebno-za-putovanje-u-grcku

• Pratite uživo stanje na graničnim prelazima ka Grčkoj – kamere sa prelaza
www.grckainfo.com/blog/Pratite-uzivo-stanje-na-granicnim-prelazima-ka-Grckoj

• Vremenska prognoza za Grčku
www.grckainfo.com/blog/vremenska-prognoza-za-grcku

grckainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име