Toyota predstavlja: Yaris Cross FOTO

311

Umesto premijera sa Salona iz Ženeve, koje su otkazane, stiže nam jos jedna davno najavljena promocija. Toyota, najveći japanski proizvođač automobila upravo je predstavio svoj najnoviji krosover model: Toyota Yaris Cross. Reč je o  gradskom SUV modelu, koji je potpuno dizajniran i razijen u Evropi, gde će se i proizvoditi. 

Novi Yaris, spoj novog, gradskog i iskustva

Toyota Yaris Cross će biti mali SUV sa iskustvom velikih terenaca. Zanimljivo za ovog novajliju je da je izradi ovog modela korišćeno iskustvo stečeno u dugogodišjem radu na modelu RAV4.

Yaris Cross koristi Toyotinu GA-B platformu, na kojoj je nastao i standardni Yaris. Za ovu platformu proizvođač tvrdi da automobilu garantuje čvrstinu i stabilnost. S druge strane, proizvođač tvrdi da je primenom iskustva stečenog u radu na modelu RAV4, koja su pridodata ovom modelu, Yaris Crossu daje kakrakteristike velikih terenaca. Jedna od njih je imogućnost izbora bogona na sva četiri točka.

Toyota Yaris Cross dugačka je 4.180 milimetara. Ima isto međuosovinskom rastojanje kao i osnovni Yaris od 2.560 milimetara, s tim što je Cross 240 mm duži. Toyotin ali SUV odlikuje povećano odstojanje od tla, nešto veća širina karoserije i, očekivano, veći točkovi od 18 inča.

Novi Yaris koristi hibridni pogon, koji čine benzinski motor zapremine 1,5 litara i elektromotor. Kombinovani sisstem isporučuje ukupno 116 Ks. Za sistem prenosa na sva četiri točka zatužen je Toyotin AWD-i pametni sistem prenosa. AWD-i automatski usmerava obrtni moment na zadnju osovinu prilikom usporavanja ili ubrzavnja, tako da automobil najčećšće pokreću prednji točkovi, dok prilikom nailaska na klizavu podlogu automatski se aktivira na sva četiri točka.

I Yaris Cross će, kao i svaki automobil namenjen i vožnji van asfalta, obilovati praktičnim rešenjima. Neka od njih su pokretna platforma u prtljažniku (zapremine od 390 litara). Pored toga, sistem pojaseva koji spračavaju tumbanje stvari, kao i zadnja deljiva sedišta u odnosu 40:20:40.

Toyota Safety Sense i napredna asistencija pružaju pomoć u vožnji tako što šalju pravovrene upozorenja o potencijalnim rizicima. Po potrebi ovi sistemi aktiviraju automatsko kočenje i dodatno pomaže prilikom upravljanja.

Yaris Cross će se proizvoditi u Tojotinoj fabrici u Fransuskoj. Očekivanja su da će dostići godišnju proizvodnju od preko 150000 primeraka.  Prodaja ovog modela u Evropi počinje u leto 2021. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име