Sve više “naduvanih” vozi automobile

260

Najnovije nacionalne procene o vozačima u SAD-u koji voze pod uticajem marihuane pokazale su da se njihov broj meri u milionima, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Podaci pokazuju da je čak 12 miliona odraslih Amerikanaca izjavilo da su tokom prethodnih 12 meseci vozili pod uticajem marihuane.

Oko 2,3 miliona vozača izjavilo je da su vozili pod uticajem ostalih droga, poput kokaina ili metamfetamina.

Izraženo u procentim, čak 4,7% Amerikanaca seda u automobil pod uticajem “trave”, a 0,9% vozi nakon što je konzumiralo druge droge.

Mlađi češće voze pod uticajem marihuane

Ispitanici koji pod uticajem marihuane sedaju za volan najčešće pripadaju starosnoj grupi od 21 do 25 godina.

Druga najveća grupa koja je prijavila upotrebu marihuane bili su mladi između 16 i 20 godina, odnosno, najmlađa kategorija vozača koja je u Americi kvalifikovana za dobijanje dozvole.

Autori istraživanja kažu da ih to posebno brine, budući da mladi vozači već imaju povećan rizik izazivanja nesreće zbog neiskustva na putu.

Marihuana je legalna u sve većem broju država, ali vožnja pod njenim dejstvom nije. Ranije studije su pokazale da upotreba marihuane može ozbiljno uticati na vozačevo rasuđivanje, percepciju, sposobnost razmišljanja i vreme reakcije.

Poziv na reakciju nadležnih

Izveštaj o ovolikom broju naduvanih vozača trebalo bi da alarmira službenike zadužene za javno zdravlje da razviju alate za brzu identifikaciju da li je vozač pod uticajem marihuane ili neke druge droge.

Istraživači se takođe nadaju da će se usvojiti standardi za toksikološke testove i da će se podstaći saradnja između službenika za sprovođenje zakona i službenika javnog zdravlja kako bi razvili bolji način testiranja i sprečavanja vožnje pod uticajem droga.

U Sjedinjenim Državama za sada ne postoje nacionalni standardi ili standardizirani testovi za vozače pod dejstvom marihuane, kao što postoje za pijane vozače.

Službenici Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja saopštili su da je povećan broj vozača pod uticajem droge širom zemlje i uputili poziv na akciju, kako bi se učinilo više da se ovaj problem zaustavi.

Studija iz 2017. godine utvrdila je da legalizacija marihuane nije povećala broj nesreća sa smrtnim ishodima, ali navodi da je legalizacijom njene upotrebe ukupno zabeleženo više sudara.

Istovremeno, procenat naduvanih vozača znatno je manji od broja vozača koji su rekli da su vozili pod dejstvom alkohola. U 2018. čak 8% vozača reklo je da je popilo piće pre vožnje u nekom trenutku tokom prethodne godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име