Rinspeed sQuba: Automobil koji se „vozi“ pod vodom

258

Svi pamtimo scenu iz čuvenog filma o Džejmsu Bondu, „Špijun koji me je voleo“, u kojoj se Rožer Mur i Barbara Bah voze pod vodom. Tačno trideset godina od te scene, jedan proizvođač je poželeo da napravi jedno takvo vozilo.

Švajcarski dizajner i kostruktor koncept vozila Rinspeed, 2008. godine je predstavio svoj model sQuba. Automobil sQuba, zvanično je prvi automobil koji je mogao da “lebdi” ispod vode, a nastao je na konstrukciji Lotusovog modela Elise.

Reč je o električnom automobilu koga pokreću tri elektromotora. Od toga, jedan elektromotor pokreće automobil na kopnu, dok dva služe za podvodnu vožnju. Kada se sa sQubom udje u vodu, on plovi po površini, dok vožač ili “kapetan”, ne pusti vodu u kabinu, kako bi automobil zaronio.

 Podvodna vožnja ovi automobilom moguća je do dubine od 10 metara.

Unutrašnjost automobila najpravljena je od materijalna otpornih na vodu. Takođe, opremljena je maskama i bocama sa kiseonikom.

Rinspeed sQuba

Kada su u pitanju performasne, Rinsped sQuba po kopnnu može da se kreće maksimalnom brzinom od 120 km/h. Po površini vode moguće je ploviti brzinom od 6, a pod vodom maksimalnih 3km/h.

Još davne 2008. Godine, izrada jednog ovakvog prototipa koštala je 1,5 miliona dolara. Planirano je da, kada proizvodnja počne, ova „džepna podmornica“ bude prodavana po ceni nešto nižoj od cene Rolls-Roycea. Međutim, proizvodnja nikad nije počela i sve se završilo na ovom prototipu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име