Passat karavan pao na “testu severnog jelena” VIDEO

231

Zadnji deo vozila previše se zaneo u stranu pri referentoj brzini od 77 km/h.

Španski sajt km77.com već godinama sprovodi takozvani “test severnog jelena” na novim modelima sa evropskog tržišta. Ideja za ovo ispitivanje potekla je od švedskog magazina Teknikens Värld (Svet tehnike) koji je isti test uveo pre više od dve decenije.

U pitanju je specifičnan test bezbednosti kojim se ispituju manevarske sposobnosti vozila u ekstremnim uslovima. Sastoji se iz manevra nagle promene pravca, pri određenim brzinama, čime se simulira izbegavanje neke iznenadne prepreke na putu (poput severnog jelena na švedskim putevima).

Španci su u najnovijem testu na stazi sa čunjevima provozali VW Passat Variant, karavan verziju popularne nemačke limuzine srednje klase. Međutim, ispostavilo se da ovaj automobil nije ostvario zadovoljavajući rezultat.

Pri standardnoj testnoj brzini od 77 km/h zadnji deo vozila se opasno zaneo u stranu i udario granične čunjeve. Test je zatim ponovljen nekoliko puta, pri manjim brzinama, da bi pri 73 km/h Passat najzad prošao stazu bez obaranja čunjeva.

Inače, na testu je bio redizajnirani Passat Variant sa 2.0-litarskim TSI turbo-benzincem od 190 KS (140 kW) i 7-brzinskim DGS menjačem sa duplim kvačilom.

Automobil je opremljen R-Line paketom i gumama dimenzija 235/40 R19.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име