Najneverovatniji prizor na svetu: Susreti voda

490

Svi smo još davno naučili (ili nismo) šta su reke, razlike između reka, potoka, izvora. Znamo i šta je ušće, šta su ade, šta je rečni tok i koje su leve, a koje desne pritoke… Da je najduža reka u Srbiji, Velika Morava, a da je Dunav najduža reka koja protiče kroz Srbiju. U svom to znanju ili neznanju, ostali smo uskraćeni  za “susret voda”, tj. fenomen o kome će biti reči.

Susreti voda u Brazilu

Mnogima je prva asocijacija, kada vide ovaj prizor, ogromni peščani sprud  ili zagađenje. Zapravo, radi se o jednom od najlepših prirodnih fenomena. Ovaj fenomen, naziva se “susret voda”, a vidi se čak iz svemira.

Dakle, kada jednom odlučite da posetite Brazil, na svoju listu želja šta obavezno morate videti jeste i grad Manuas. Osim zanimljive arhitekture i bujne prirode koja okružuje ovaj grad, postoji još jedan razlog zašto ga obavezno treba posetiti. Ovaj grad je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija  jer se upravo kod ovog grada dešava prirodni fenomen “susret voda”.

Susreti voda: Solimones (Amazon) i Rio Negro (Brazil)

Ovaj fenomen, u gornjem toku reke Amazon, čine reke Rio Negro i Solimoes (uobičajen naziv za gornji tok reke Amazon kod Brazilaca). Ove dve reke se ne mešaju u početku, već  čine ovo nesvakidašanju pojavu koja se proteže 6 km nizvodno.  Uzrok svega toga je u nepomirljivim razlikama u svojstvima vode između ovde dve reke.

Kao što samo ime kaže Rio Negro je reka čija je voda skoro crna. Ova reka je relativno providna, ali njena boja čaja proističe iz velike količine biljnog materija koje ona nosi iz dzungli Kolumbije. Prosečna temperatura vode iznosi 28˚C, a brzina je 2 km/h.

S druge strane, reka Solimoes (Amazon) je pesak-kremaste boje zahvaljujući velikim količinama nanosa koje voda kupi svojim tokom ispod Anda. Voda ove reka je malo hladnija (22˚C) i mnogo brža (do 6 km/h) nego reka Rio Negro, sa kojom čini ovaj nesvakidašnji fenomen.

Razlike ovih reka u brzini, temperaturi, kompoziciji i gustini sprečavaju mešanje ove dve reke, tj. ulivanje čim se sretnu.

Fenomen “susreti voda” dešava i blizu grada Santarem sa rekama Amazon i Tapahos.

Susreti Voda: Amazon i Tapahos (Brazil)
Susreti Voda: Amazon i Tapahos (Santarem, Brazil)POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име