Lotus Evija: Najbrži drumski automobil na svetu

216

Kako je najavljeno Lotus već uveliko sprema hipersportski model Evija. Ovaj model mnogi su već prozvali najmoćnijim automobilom na svetu, a u nastavku saznajte i zašto.

Ljubitelji sportskih modela već znaju da je u Lotusu za ovu godinu planiran početak proizvodnje novog modela. Reč je o prvom britanskom elektičnom hiperautomobilu. O tome govori i sam naziv, “Evija”, što znači “prvi u postojanju”.

Lotus Evija je metak na točkovima

Evija je prava zver. Četiri elektromotora ugrađena u ovaj automobil oslobađaju čak 2000 KS pri obrtnom momentu od 1700 Nm. Ovaj model ima pogon na sva četiri točka, pri tome svaki od četiri elektromotora je raspoređen tako daje pogon jednom točku.

Prema fabričkim podacima maksimalna brzina ovog supersportiste je 320 km/h.  Pri čemu od 0 do 100 ubrzava za manje od 3 sekunde. Takođe, od 100 do 200 km/h ubrzava za manje od 3 sekunde.  Fascinatan  je  i podatak  da iz mesta do 300 km/h Lotus Evija stiže za manje od 9 sekundi.

Snaga dolazi od 70 kWh litijum-jonske baterije koja je smeštena u sredini vozila. Ono što svakako treba dodati, kada je u pitanju ovaj fascinantni model, jeste to da će se Evija puniti punjačem snage neverovatniih 800 kW.  Ovaj moćni punjač, omogućiće da punjene baterije traje samo 9 minuta, što je približno standardnom vremenu potrebnom za punjenje goriva. No, kako ovaj punjač još uvek ne postoji, trenutno najsnažniji dostpuna punjač od 350kW puni bateriju Lotus Evije do 80% za 12 minuta.

Pitanje koje je neizbežno, s obzirom da je u pitanju EV, je i autonomija. U Lotusu očekuju da to bude oko 400 km između punjenja.

Osim brzine, Lotus Evija je posebna i zbog svoje težine, koja iznosi svega 1.680 kg sa svim komponentama. Ovaj spektakularni Lotus mnogo toga duguje izuzetno lakoj šasiji od ugljeničnih vlakana, čija masa iznosi samo 129 kilograma. Poznavaoci kažu da je u pitanju najveći komad karbon fibera ikada napravljen.

Eksterijer i enterijer

Na prvi pogled ono što se može primeti jeste aerodinamična linija. Ona Eviji omogućava da bukvalno klizi kroz vazduh što čistije kako se svaki dostupan elektron ne bi borio sa vazduhom.

Lotus Evija, Aerodinamičnost

Evija će se još po nečemu razlikovati i biti posebna. U Lotusu tvrda da će to biti prvi serijski automobil koji će imati lasere u farovima. Pored toga, kao i mnogi Novi EV modeli, Evija neće imati tradicionalne retrovizore ni kvake na vratima.  Umesto njih su kamere i dihedralna vrata koja će se kontrolisati preko elektronskog ključa.

Lotus Evija

Kada je reč o unutrašnjosti, vozač i putnici će uživati u dvozonskoj klimi, multimedijalnom sistemu sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima, sedištima obloženim alkantarom.

Lotus Evija

Proizvodnja ovog modela trebalo je da krene ove godine, ali zbog novonastale situacije, sigurno je da će doći do izvesnog kašnjenja.  U iščekivanju ovog trenutka, britanska kompanija je predstavila konfigurator, gde najnestpljiviji mogu da se bolje upoznaju sa ovim modelom.

Trenutno su na raspolaganju tri boje karoserije: Atomic Red, Solaris Yellow i Carbon black.

Za sada je poznato da će Lotus Evija biti proizvedna u ograničenoj seriji od samo 130 primeraka. Pored poznatog broja komada, poznata je i okvirna cena, koja će biti oko 1,7 miliona funti, odnosno nešto manje od 2 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име