Kako montirati lance za sneg?!

243

Postoji mnogo je vrsta lanaca i drugih sredstava za povećanje trakcije, pa je pre montiranja lanaca za sneg potrebno znati kako se to uopšte…

Dok stojite zaglavljeni u snegu na uzbrdici, u mraku, na 15 stepeni ispod nule, daleko od bilo kakvog naselja, dok mobilni ne može da uhvati mrežu, shvatate da je pitanje života i smrti da izađete iz automobila i što pre montirate lance za sneg, a ne znate uopšte kako se to radi…

Pre svega, tj. pre polaska na put, nađite uputstvo za korišćenje svog automobila i potražite informacije o korišćenju lanaca za sneg. Ako ga nemate, potražite informacije na internetu ili pitajte u ovlašćenom prodajnom salonu ili servisu.

Korišćenje neodgovarajućih lanaca može da izazove veliku štetu na automobilu i ostavi vas u još goroj situaciji u nekoj nedođiji. Loša montaža takođe može da izazove štetu. Određene kombinacije automobila i točkova su “zabranjene” zbog proste činjenice da oko točkova nema dovoljno mesta za bezbedno korišćenje lanaca.

Stoga se strogo držite uputstava proizvođača automobila i proizvođača lanaca! Ovaj tekst je samo informativne prirode! Mnogo je vrsta lanaca i drugih sredstava za povećanje trakcije, modela automobila i polovnjaka kojima je neko zamenio originalne točkove točkovima drugih dimenzija (obično većih), da bismo adekvatno pokrili sve slučajeve.

Naučite na vreme kako se stavljaju na točkove

Smrznuti prsti, mrak, ne možete da priđete lepo točku, ne možete uopšte da zavučete ruku iza točka, ne vidite šta radite i ne osećate ništa pod prstima… Stoga se na vreme uverite da imate odgovarajuće lance ili nešto drugo za povećanje trakcije na snegu i naučite da ih koristite!

Rešenje – uhvatite neki iole lepši dan, nađite livadu sa mekšom zemljom / travom ili peskom i naučite da montirate lance ili drugi sistem koji ste kupili. Ne radite to na asfaltu ili betonu kako ih ne biste oštetili.

Vežbajte – ponovite montiranje koliko god puta je potrebno, sve dok montažu ne budete u stanju da obavite rutinski.

Da li auto treba da se podiže na dizalicu da bi se postavili lanci za sneg?

Ne, možete da ih montirate bez korišćenja dizalice.

Zašto na neke automobile ne smeju da se montiraju lanci za sneg?

Uglavnom je reč o modelima kod kojih nema mnogo prostora oko točkova, pa u slučaju korišćenja klasičnih lanaca može doći do raznih oštećenja. Međutim, i za ovaj problem postoji rešenje u vidu drugih sredstava za povećanje trakcije, tj. sistema koji predstavljaju napredniju (i skuplju) vrstu lanaca za sneg.

Montiranje manjih točkova (npr. i felne i gume uže i manjeg prečnika) može ponekad (!) da reši problem, ali i tada treba imati u vidu da ukoliko ima dovoljno prostora između lanaca i rubova krila, to ne znači da ima dovoljno prostora sa zadnje strane točka – do delova kočnica i elemenata oslanjanja. Zato sa promenom dimenzija guma treba biti veoma pažljiv.

Inače, proizvođači savetuju da prilikom promene dimenzija guma, razlika u prečniku ne bude veća od 3%, maksimalno do 5%. Više o ovoj temi možete da pročitate u tekstu: Sve što sam želeo da znam o gumama.

Na koje točkove se postavljaju lanci za sneg?

Postavljaju se na pogonske točkove. Istina, neki savetuju da je važnije postaviti lance na zadnje točkove iako auto ima prednju vuču, kako u krivinama ne biste izgubili kontrolu nad zadnjim delom automobila.

Ovakav stav ima donekle smisla, ali osnovna svrha lanaca je da pomognu pogonskim točkovima da vuku/guraju automobil, a ne da opušteno jurite po krivinama.

Šta ako auto ima pogon na svim točkovima?

U tom slučaju, pročitajte u uputstvu šta kaže proizvođač, pošto postoje različite vrste pogona na svim točkovima. Na primer, kod nekih vozila, bez obzira da li je reč o klasičnim automobilima ili SUV-ovima (džipovima), pri normalnoj vožnji „vuku“ samo prednji točkovi, dok zadnji priskaču u pomoć samo kada prednji počnu da proklizavaju.

Stoga po ovom pitanju ne možemo da damo konkretan odgovor – pratite preporuku proizvođača automobila!!!

Na primer, u uputstvu za Subaru Forester iz 2012. piše da klasični lanci za sneg nisu predviđeni za korišćenje zbog manjka prostora oko točkova, ali da mogu da se koriste druga sredstva za povećanje trakcije na snegu, pri čemu ih treba montirati samo na prednje točkove. Drugi primer je BMW X5, za koji se savetuje postavljanje (specijalnih) lanaca na zadnje točkove.

Maksimalna brzina sa lancima na točkovima?

Ne prelazite brzinu od 50 km/h, mada je često i to previše. Uostalom, montirali ste ih zbog toga što su uslovi na putu izuzetno loši, pa u skladu s tim treba i prilagoditi brzinu.

Mogu li lanci za sneg da puknu?

Mogu – ako vozite suviše brzo, nalećete na deonice sa „ogoljenim“ asfaltom, niste ih pravilno montirali, niste ih dovoljno zategli, imate neodgovarajuće lance… Kada puknu, mogu da naprave ozbiljnu štetu na automobilu.

Koje lance da kupim?

Postoje različite vrste lanaca i drugih sistema za povećanje trakcije, od kojih su neki namenjeni npr. alu felnama sa niskoprofilnim gumama ili vozilima kod kojih ima veoma malo prostora između točkova i rubova krila i točkova i elemenata kočnica i vešanja, pa se dobro informišite i u skladu sa tehničkim uslovima i svojim finansijskim mogućnostima nabavite one koji vam (najviše) odgovaraju.

Alternativa lancima?

Postoje različite alternative, a neke od njih možete da vidite u video snimcima koji slede, u kojima se objašnjava kako se montiraju. Nešto od predstavljenog može da se kupi i u Srbiji, a nešto ćete morati da nabavite iz inostranstva, ukoliko to zaista želite.

Postoje neki koji izgledaju kao upleteni kanap, ali su izrađeni od npr. kevlara, aramida i drugih materijala. Tu su i čarape za sneg, kao i neki drugi sistemi. I pripremite se – neki su neuporedivo skuplji u odnosu na klasične lance.

Da li lanci za sneg oštećuju aluminijumske felne?

Mogu da ih oštete, u zavisnosti od vrste i dimenzija felni i dimenzija pneumatika. Upravo zato postoje lanci namenjeni alu felnama sa gumiranim ili plastičnim zaštitnim delovima. Takođe, to je još jedan razlog da zimi koristite čelične felne umesto aluminijumskih ili neku od alternativa klasičnim lancima za sneg.

Koliko koštaju lanci za sneg?

Klasični lanci koštaju od 1.500 dinara naviše za jedan par, a postoje razne napredne verzije sa sistemima za lakše montiranje ili mogućnošću montiranja na više dimenzija točkova, mada je njihova cena i po više desetina hiljada dinara.

Kada po zakonu MORAM DA IMAM lance za sneg?

U periodu od 1. novembra do 1. aprila, lance ili druga sredstva za povećanje trakcije morate da imate samo ukoliko idete van naselja. Dakle, držite ih u prtljažniku, a policija ima pravo da proveri da li ih posedujete.

Kada po zakonu MORAM DA STAVIM lance za sneg?

Obavezni ste da ih montirate kada naiđete na saobraćajni znak da su lanci obavezni, a put je prekriven snegom.

Da li lance mogu da montiram i u naselju ili na deonici bez znaka za obavezno postavljanje?

Naravno, ali samo kada je put pokriven snegom. Ukoliko je sneg suviše plitak, pa lanci „grebu“ po asfaltu, može doći do njihovog pucanja i oštećenja automobila.

Korisna oprema

Baterijska lampa: za 1.000 din možete da kupite pristojnu LED lampu koja se montira na glavu, tako da vam ostavlja obe ruke slobodne

Rukavice: za 200-300 dinara možete da kupite tanke radne rukavice u kojima vam prsti neće biti kao ćevapi, a koliko-toliko će sprečiti da vam se ruke smrznu. Isprobajte više vrsta i vidite koje vam najviše odgovaraju

Staro ćebe, stiropor ili nešto slično na čemu ćete klečati dok montirate lance

Lopatica ili bilo šta drugo za čišćenje snega sa točkova i oko točkova kako biste lakše i brže obavili montažu

I konačno – kako se montiraju lanci za sneg?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име