Iskovana u žaru Svetskog reli šampionata FOTO/VIDEO

276

Novi GR Yaris je rasni sportski automobil, nastao iz Toyotinog šampionskog iskustva u Svetskom reli šampionatu. Iskovan od uspeha, u žaru takmičenja, donosi auto-sport tehnologiju i dizajn direktno u svet drumskih automobila, veran TOYOTA GAZOO Racing etosu, u cilju proizvodnje još boljih automobila koji su izuzetno korisni i zabavni za vožnju.

•Razvijena direktno iz aktivnosti u svetskom reliju, uz Tommi Mäkinen Racing
•Drugi globalni GR proizvod i homologacijski model za buduće WRC aktivnosti
•Novi 1,6-litarski trocilindrični turbo motor isporučuje 261 DIN KS/192 kW
•Jedinstvena, aerodinamična i laka konstrukcija karoserije; Odnos snaga-težina je samo 4,9 kg/KS
•Novi laki GR-FOUR sistem pogona na sva četiri točka, za izvanredne performanse u svim uslovima vožnje

Pozicioniran na vrhu najnovije game Yarisa, GR Yaris je jedinstven model koji sadrži najbolje od dizajna i inženjerskih veština TOYOTA GAZOO Racing i Tommi Mäkinen Racing, Toyotinog partnera u WRC. Pored ponude zvaničnog homologacijskog modela za razvoj sledećeg Yaris WRC automobila, takođe poseduje sve osobine potrebne vlasnicima koji žele da se uspešno takmiče u lokalnim reli šampionatima. Planiran za tržište u drugoj polovini 2020, slediće GR Supru kao Toyotin drugi globalni GR model.

Predstavljajući GR Yaris na 2020 Tokyo Auto Salonu, predsednik GAZOO Racinga, Shigeki Tomoyama izjavio je: „Jedan od vidova posvećenosti TOYOTA GAZOO Racinga je da koristi auto-sport da unapredi svoje znanje i osoblje, s ciljem da na tržište lansira sportske automobile svetske klase. Dok je nova GR Supra sportski automobil, razvijen kroz trke na pistama, GR Yaris je razvijen našim učešćem u relijima – nešto što su naši fanovi dugo čekali“.

Svaki aspekt ovog automobila ima fokus na performanse: potpuno nova platforma i motor, novi sistem oslanjanja, laka konstrukcija, aerodinamičan dizajn i novi GR-FOUR sistem stalnog pogona na sva četiri točka. Velike snage i male težine, poseduje sve karakteristike potrebne za uspeh na takmičenjima i uzbudljive performanse kao najnoviji proizvod za vožnju po putevima.

Nasleđe
Novi GR Yaris je Toyotin prvi originalni sportski automobil s pogonom na sva četiri točka i Toyotin prvi homologacijski model za Svetski reli šampionat od okončanja proizvodnje modela Celica GT-FOUR 1999.
Kroz dve generacije i tri modela, Celica GT-FOUR bila je učesnik Toyotinih najuspešnijih WRC kampanja, tokom zlatnog doba u reli takmičenju, kada je kompaniji donela 30 pobeda u reliju, četiri šampionske titule vozačima i jednu proizvođaču. Po uzoru na svog slavnog prethodnika i njegovu tehnologiju pogona na sva četiri točka, GR Yaris poseduje GR-FOUR logo na zadnjim vratima.

Kao homologacijski model, GR Yaris će doprineti razvoju novog takmičarskog automobila za WRC kampanju TOYOTA GAZOO Racing World Rally tima. Od povratka u šampionat 2017, Toyota je pobedila i u konkurenciji proizvođača 2018. i u konkurenciji vozača 2019, s Ottom Tänakom.

Jedinstven dizajn
Iako se novi GR Yaris nalazi na vrhu najnovije palete Yarisa, poseduje jedinstven dizajn, uz karoseriju s troja vrata i krov spušten 91 mm, tako da kreira siluetu kupea. Vrata bez okvira takođe doprinose izgledu kupea. Spreda, dizajn rešetaka i spojler izražavaju autentičan GR status automobila, dok nazad, veliki razmak između točkova i mišićavi blatobrani omogućavaju instalaciju 18-inčnih alu naplataka.

Potpuno novi 1.6-litarski turbo motor
Motor GR Yarisa je potpuno nova trocilindrična jedinica s turbo punjenjem, koja je ojačana auto-sport tehnologijama da bi se maksimalizovale performanse, uključujući „multi-oil jet“ hlađenje klipa, izduvne ventile velikog prečnika i dodatno mašinski obrađen usisni otvor. Iz zapremine od 1618 cm3 proizvodi maksimalnih 261 DIN KS/192 kW i 360 Nm obrtnog momenta.
Kompaktan i lak, DOHC 12-ventilski turbo motor uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem, projektovanim za velike obrtne momente.

Izvor: vesti.mojauto.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име