Extreme E: Najekstremnija trka na struju

193

Naredne, 2021. godine dolazi vreme za potpuno novu vrstu trka! Extreme E je takmičenje u kome se dvanaest timova profesionalnih vozača takmiče u najekstremnijim uslovima. Takmčenje je organizovano na pet neverovatnih lokacija širom sveta.

Extreme E organizacioni aspekti

Posle takmičenja u kome nastupaju isključivo elektični trkački bolidi, nazvano Formula E, na redu je još jedna trka vozila na struju. Reč je o Extreme E takmičenju koje kreće početkom 2021, a koje donosi jedinstveni doživljaj za sportska vozila visokih performansi stvorenih za najteže uslove na putevima.

Extreme E, Logo

Extreme E je prvenstvo u kom se elektična SUV vozila međusobno takmiče uz  direktnu borbu sa najekstemnijom prirodom. Za trke ovog takmičenja su izabrani najudaljeniji delovi sveta. 

Extreme E SUV

Sezona počinje na bajkovitom jezeru Lac Rose u Senegalu (23-24. januar), potom se seli u kameni grad i oazu Al-Ula u Saudijskog Arabiji (5-6.mart). Treća trka se vozi u neverovatnom Kali Gandaki kanjonu u Nepalu (14-15. maj), nakon  toga sledi Kangerlussuak (veliki fjord) na Grenlandu (28-29. avgust).  Peta i poslednja trka ovog takmičenja je u gradu Santarem u tropskoj šumi Brazila, gde se susreću reke Amazon i Tapahos (30-31. oktobar).

Predviđeno je da dužine staze budu između 6 i 10 km. Tokom vožnje, vozači moraju da prođu kroz niz od pet do šest virtuelniih kapija. Različite lokacije rečito govore da će staze biti kombinacija off-road staza, kao što je Amazon i otvorenog terena poput onog na Grenlandu (Arktiku).  

Sam format je zamišljen da se dve grupe od šest timova trkaju jedna protiv druge. Na samom kraju, četiri najbolje ekipe ulaze u nokaut fazu. Uvom delu takmičenja će se vozači boriti „jedan na jedan“ za željeno mesto u finalu.

Brod RMS Sveta Helena

Sastavi deo Extreme E takmićenja će biti RMS Sveta Helena, brod koji je prevozio kraljevsku poštu. Ovaj brod će biti namenjen za prevoz timova. Tokom nadogradnje, u brod su uložena velika sredstva i predstavlja savršenu operativnu bazu po najsavremenijim standardima. Brod poseduje vrhunsku garažu, centralno čvorište za rad, logistiku, komunikacije i smeštaj.

Brod “Sveta Helena”

Extreme E SUV

Dakle, nema sumnje da će Extreme E biti najekstremnija auto-moto trka elektničnih vozila koju je svet ikad video. Upravo zbog toga jasno je da ništa nije i neće biti moguće bez precizno dizajnirane tehnologije.

Pored baterija, koje su jedna od osnovnih i najvažnijih komponenti svakog električnog vozila, gume su drugi bitan faktor. One će biti ključne kako za performasne, tako i za bezbednost vozača. Kompanija Continental, koja je jedan od organizatora takmičenja, potrudila se da za ovu posebnu priliku izradi specijalne gume. Kada je reč o gumama, u pitanju je usavršeni CrossContact pneumatik, celosezonska guma sa posebno dizajniranim gazištima. Ovaj pneumetik garantuje poboljšanje vuče i stabilnosti u svim uslovima i na bilo kojoj povšini (Himalaji, Arktik, pesak, topski krajevi).

Osim pneumatika, svi učesnici Extreme E takmičenja koristiće isti set standardizovane opreme. Za to će biti zadužen proizvođač Spark Racing Technology. Ovaj proizvođač će kreirati, montirati i isporučiti potpuno novi električni SUV automobil za pionire ove off-road trkačke serije.  Pri tome, svaki takmičar će imati mogućnost da testira, prilagodi pogonski sklop i napravi karoseriju na ovoj platformi.

Dakle, delovi koji mogu biti uređeni po individualnoj želji i potrebi tima su motor i inverter, delovi spoljne karoserije (poklopac motora, svetla, branici).

Baterije na ovim automobilima su kompatibilne sa motorima Formule E. Baterije će moći da proizvedu maksimalnu snagu od 470 kW (približno 630 KS). Podrazumeva se da će biti posebno prilagođene zahtevnim uslovima off-road trka, napravljene da izdrži ekstremna okruženja, uslove  i terene.

Extreme E SUV

Cilj Extreme E takmičenja je ubrzavanje razvoja elektičnih vozila, koja bi pomoću pogona na obnovljivu energiju stvorila budućnost sa mnogo manje ugljen-dioksida. Ovim takmičenjem će se, kroz putovanja na različite lokacije sveta i skrenuti pažnja na klimatske promene sa kojima se susreću različiti ekosistemi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име