Dobrodošli u zagrejan auto!

1277

Struganje leda sa stakala, cvokotanje za volanom u hladnim jutrima, habanje unutrašnjih delova motora tokom faze zagrevanja – sve ovo može da postane prošlost uz sistem pomoćnog grejanja.

Skup ili dobro opremljen automobil ne znači uvek maksimalni komfor.

Uzmite, na primer, situaciju kada u hladnim zimskim jutrima krećete na posao ili na put, i uvek ustajete sa saznanjem da vas čeka vrlo neprijatan ritual. Prvo morate da ostružete led sa stakala, a zatim da u debeloj zimskoj jakni sednete u ledeno hladnu kabinu čekajući da se motor zagreje i donese vam bar malo toplote.

Ako vozite na kraćim relacijama, ovaj trenutak možda nećete ni dočekati, jer ćete se pre toga već naći na destinaciji.

Proizvođači prateće opreme za automobile su još odavno pronašli rešenje za ove probleme – dodatno grejanje koje je kod nas poznatije pod nazivom “vebasto”, po najrenomiranijem proizvođaču iz ove oblasti.

Postoje dve varijante sistema dodatnog grejanja, a to su vodeni i vazdušni grejači. I jedan i drugi sklop za pogon koriste gorivo iz rezervoara, i preko sopstvenih grejača prenose toplotu na rashladnu tečnost motora ili na vazduh koji dolazi iz ventilatora.

Vodeno grejanje se najčešće ugrađuje u putnička vozila, gde Webasto grejač zagreva rashladnu tečnost u motoru, i istovremeno putem ventilatora grejanja toplotu prenosi u kabinu. 

Poenta je u tome što vozač može da vremenski podesi uključenje grejanja, na primer pola sata pre planiranog polaska, pa ga dočeka topao ambijent kada dođe do vozila i sedne za volan, a sva stakla su suva i čista!

Osim toga, paljenje motora je olakšano jer je on već zagrejan, čime je sprečeno i habanje njegovih unutrašnjih djelova, a manje je i opterećenje akumulatora. Sve ovo uz minimalnu potrošnju goriva od oko pola litra po satu rada.

Vazdušno grejanje se obično ugrađuje u kamione, minibuse i autobuse, jer je zapremina putničke kabine u ovim vozilima prevelika da bi se one mogle grejati vodenim grejanjem. Prednost je što mogu da omoguće grejanje uz manju potrošnju goriva, na primeer dok vozač kamiona spava u kabini. Ono se retko ugrađuje u manja putnička vozila. 

Noviji kamioni i autobusi su gotovo po pravilu opremljeni sistemom pomoćnog grejanja, a Webasto uređaje fabrički ugrađuju mnogi proizvođači. Takođe, sve više putničkih automobila u dodatnoj opremi ima opciju pomoćnog vodenog grejanja, ali je ovaj sklop moguće i naknadno ugraditi.

Naknadna ugradnja sklopa za grejanje rashladne tečnosti košta od 600 do 1.200 eura, u zavisnosti od tipa vozila i tipa i snage uređaja. Za limuzinu srednje klase kao što je folksvagen pasat ili opel vektra, cena je oko 750 eura, a uz to se dobija i garantni rok od godinu i modul za daljinsku kontrolu. Cena vazdušnog grejanja se kreće od 900 do 1.300 eura.

Nestručno servisiranje može da bude i fatalno

Stručno servisiranje sistema pomoćnog grejanja je od velike važnosti, jer greške mogu da budu kobne. Svaka procedura se mora ispoštovati, a ako se opravka ili servis odradi neprofesionalno, izduvni gasovi koji su uobičajeni proizvod rada sklopa, mogu umjesto u izduvni sistem vozila, da prodru u kabinu i usmrte vozača kamiona na spavanju, na primer.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име